skip to Main Content

At udtrykke sig kreativt, kunstnerisk er at give slip på kontrollen. Så dropper du kedelig perfektionisme og lade dig føre ind i selvforglemmelse, nærvær, fordybelse, fokusering. Her lukker du op for det instinktive, det sensuelle, det umiddelbareI hvert fald, hvis du spørger Kaffe Fassett

Opslag fra bogen Color Duets
Opslag fra bogen Color Duets
Foto af Color Duets, ny bog af Kaffe Fassett og Erin Lee Gafill
Color Duets, af Kaffe Fassett og Erin Lee Gafill, US 2020

Som en velkommen gæst fra Universet, kom Kaffe Fassett ind i min stue via Zoom. Han sad i sit hjem i London, foran en væg af overdådige og farverige mønstre. Hans niece Erin Lee Cafill, kunstner og samarbejdspartner med Fasset, deltog fra USA. Med på linjen tjekkede næsten 500 deltagere ind i løbet af den time, samtalerne varede. Det gav et kick at opleve den udtalte deltagermangfoldighed, som viste sig i  ultrakorte præsentationer via chatten. Det gik stærkt, så jeg nåede bare at notere, at Maureen Smith fra Monterey, Canada og Adaliya Youruba, Syd Afrika delte mine interesser.

Anledningen til begivenheden var “Color Duets” en netop udgivet bog, skrevet af Fassett og Erin Lee Cafill. Samtaleemnerne havde afsæt i bogen. Jeg hæftede mig især ved 3 pointer:

Om en fri og umiddelbar tilgang

Begge kunstnere vægtede kunstneriske processer, hvor det ukontrollerede, det åbne, det søgende, intuitive fylder rummet. Noget, der falder de fleste voksne mennesker svært. Vi er opdraget til at være i kontrol og lever under et paradigme, hvor det rationelle og funktionalistiske dominerer. At udtrykke sig kreativt, kunstnerisk er i høj grad at give slip på kontrollen, og lade det ske, som vil ske. Herunder at suspendere fejlfinderkulturen. Det kan vi øve os på.

Udsnit af antik, japansk kimono
Udsnit af antik, japansk kimono

“Brug ikke livet på at være kedsommelig perfekt” sagde Fassett og fortsatte, “Jeg elsker at se liv i det, vi skaber. Når jeg befinder mig i en kreativ proces kommer jeg helt væk fra mig selv. Giv mig mit strikkeprojekt, og jeg er hjemme! Her tæller, det instinktive, det sensuelle, det umiddelbare. ” Erin fulgte op: “jeg lytter efter, hvad der er på vej, som næste skridt, glæden ved at arbejde med hænderne er stor. Håndarbejde, i hvilken som helst form, forbinder os til rødderne, det heler.

Om inspiration

Fassett fortalte, hvordan han som ung, gik rundt i London og hele tiden fandt kilder til inspiration. På markeder kiggede han efter genstande med mønstre. Det ku være små tekander, bemalede blikdåser og hatteæsker, som han tog med hjem og brugte som malemotiver.  Gaudis bygninger i Barcelona var et kapitel for sig, ligesom Victoria & Albert Museum, der især havde inspireret med udstillinger af små, fortættede og belæssede malerier fra Indien. “Jeg elsker sekvenser af ting” sagde Fassett, “det må gerne være storladent” fortsatte han, og fremviste en japansk kimono, som i sandhed var netop det.

Om Observational painting

Fassett og Lee Cafill udvekslede tanker om ‘Observational Painting’, forstået som maling af opstilling, nogen kalder det genstandsmaling, på dansk. Herved kom de mere konkret ind på indholdet i deres fælles, nye udgivelse. For at hente stof til den, havde de, gentagne gange, malet samme motiv fra hver sin vinkel. De små forskydninger der opstår, når man sidder lidt forskudt i forhold til motivet, fremhævede Fassett som en afgørende pointe. For at forstå, hvad pointen mere præcist går ud på, skal man have bogen i hånden. Det bliver svært lige nu, for den sælges kun på det amerikanske marked, til en start.

Fassett talte henført om farver og former i den grønne og turkise opstilling, som pryder forsiden på “Color Duets” (og som ses på billedet ovenfor). Han delte generøst sine erfaringer fra maleprocesser, og beskrev dem med ord som total selvforglemmelse, den personlige forbundethed med øjeblikket, nærværet, fordybelsen, fokuseringen.

Og inden vi tjekkede ud, nåede han at fortælle, at han lytter til taleradio, når han strikker eller maler. Han anbefalede engelske Radio4 og den amerikanske prisvindende podcast On being af Krista Tippet  – what is not to like?

Selv har jeg netop fundet ud af, udsendelsen kan genses på Facebook Kaffe Fassett Studio God fornøjelse!

Back To Top