TEGN EN FORTÆLLING
Tegn en Bog – ny metode til kreative litteraturoplevelser
Tegn en bog er et forbilledligt og inviterende supplement til bibliotekets formidlingsopgaver, hvor man i samtale- og tegnefællesskabet møder litteraturen på en ny måde siger samarbejdspartner, bibliotekar Helle Winther Olsen, Farum Bibliotek
Tegn en Bog som idé
Tegn en Bog handler om at finde inspiration til tegning ved at lytte til oplæsning af en litterær tekst, i selskab med andre. Meningen er både at komme dybere i en konkret tekst og at lade en ny form for læsefællesskab udvikle sig omkring tegnebordet.
Tegn en bog opstod som ide for 5-6 år siden. Ideen blev afprøvet og udviklet i private sammenhænge, mens lysten til at dele ideen med flere voksede. Tegn en Bog workshops/kurser har været afholdt i samarbejde med Helsingør Bibliotek, Farum Bibliotek, Industrimuseet Frederiks Værk samt Knud Rasmussens Hus.
Det siger deltagerne om Tegn en Bog:
- For mig er det bedste at sidde her og lytte til oplæsning – det kan man sjældent
- Oplæsningen giver ro – det bliver meditativt
- Jeg har opdaget, at der er mange indgange til at tegne. Det tager jeg med mig herfra
- Det er hyggeligt at være her. At vi sidder flere om bordet hjælper mig til at turde kaste mig ud i noget, jeg ellers ikke ville gøre – jeg er blevet mere modig
- Jeg har glædet mig til at komme herhen, hver lørdag
- Det at lytte til teksterne, får mig på nye tanker, og jeg tegner noget, jeg aldrig selv ville have fundet på.
- Her motiveres jeg til at stoppe med at dømme / fordømme mine tegninger – det er vigtigt, ellers går jeg i stå
- Jeg læser ikke selv digte, det har været dejligt at hilse på litteraturen igen
- Det er rart, at vi ikke er så stort et hold, så får vi talt mere om tekst og tegninger
- Vi vil have et nyt kursus i foråret
Det siger samarbejdspartnerne:
Det er mit klare indtryk, at kurset både skaber nye læsere og nye tilgange til kreativ litteraturoplevelse. Et forbilledligt og inviterende supplement til bibliotekets formidlingsopgaver, hvor man i samtale- og tegnefællesskabet møder litteraturen på en ny måde. Elsebeth Tank har sans for at vælge litteratur, som stimulerer til både samtale og visuelt udtryk.
Helle Winther Olsen, bibliotekar Furesø Bibliotek & Borgerservice, efter Tegn en bog – kursus på Furesø Biblioteker 2021
Sammen med Elsebeth søsatte Knud Rasmussens Hus ”Tegn en bog” som tilbud til museets gæster i 2020. Udgangspunktet var museets udstillinger eller nutidige arktiske emnekredse. De enkelte forløb var af fire timers varighed og inkluderede et besøg med guide i Knud Rasmussens Hus. Elsebeth Tank fungerede hver gang både som værtinde, instruktør og oplæser. Både deltagerne og museet har været så tilfredse med samarbejdet og Tegn en Bog som idé, at det blev programsat også i den efterfølgende sæson.
Marie Bach, Museumsinspektør – Frederiksværk Industrimuseum og Knud Rasmussens Hus om Tegn en Bog workshopforløb 2019 0g 2020
Konkret workshop/kursusforløb
En workshop/kursusdag varer som regel 3 timer. Den består af fire programpunkter:
- Opvarmningsøvelse
- Kort tegnelektion
- Oplæsning og tegning – af flere omgange
- Opsamling, udveksling af tanker, skitser og dagen som sådan
Efter de to første programpunkter læser værten op fra en udvalgt, skønlitterær tekst. Det kan være digte, noveller eller uddrag af romaner. Ved valg af teksterne er der lagt vægt på deres billedskabende potentiale.
Mens der læses op fra teksten, lytter deltagerne, tager notater, småskitser, lader sig føre med af fortællingen. Så er det skitsetid, der tegnes små eller større skitser. Der holdes pauser, efter behov. Undervejs ser vi på skitserne og taler om dem og om teksten.
Gennemførte TEGN en BOG kurser og workshops
-
Den Hirschsprungske Samling som skrev:I oktober måneds Hirschsprung LATE kan du lade roen falde over dig og lade fantasien og tegneblyanterne flyde frit.Her har vi inviteret Elsebeth Tank, der har udviklet kurset ‘Tegn en fortælling’, på besøg. Elsebeth Tank læser fra J.P. Jacobsens ‘Marie Grubbe’, alt imens deltagerne henter inspiration til at tegne ved at lytte til fortællingen.Der kræves ingen specielle tegnekompetencer, men blot lyst til at prøve en anden form for kreativ udfoldelse.Museet stiller papir og tegneredskaber til rådighed, undervejs byder vi på kaffe/te.Pris: Årskort og studerende 25 kr./ Alm. billet 50 kr. Du køber din billet her https://billet.hirschsprung.dk/arrangement…
- Tegn en Bog – romanuddrag, noveller og digte – kursus 5 lørdage på Farum Bibliotek
- Tegn et vintereventyr og et digt, kort kursusforløb 3 torsdage i december på Annaborg i Hillerød
Skriv gerne til mail@etank.nu hvis du vil vide mere eller har ideer, du vil dele.
Workshop
Billeder fra TEGN en BOG workshops
Skriv gerne til mail@etank.nu hvis du vil vide mere eller har ideer, du vil dele.
Har du en ide til Tegn en bog – workshop, så send et par forklarende ord – og vi kontakter dig indenfor få dage.
DET SIGER DELTAGERNE
TEGN en bog havde debut, som workshop, i 2018 på smukke Helsingør Bibliotek. Med udsigt til Kronborg og den svenske kyst lyttede deltagerne til højtlæsning af fx Karl Ove Knausgaards ‘Min kamp’ og genfortalte egne læseindtryk i tegnede skitser. Se, hvad deltagerne sagde:
DET SIGER SAMARBEJDSPARTNERNE
TEGN en bog havde debut, som med åbne workshops på Helsingør Bibliotek, fulgt op af et forløb på Biblioteket i Farum. I august/september 2020 inviteres til 3 nye workshops, denne gang på kanten af nordlige Sjælland ved Hundested og Knud Rasmussens Hus.
Se, hvad medarrangørerne sagde: