Skip to content

TEGN en BOG er mødet mellem forskellige udtryksformer

Den der lever stille i Tegn en bog version

”Det er fantastisk, at dette er for voksne”, udtalte en af deltagerne på TEGN en BOG workshop på Biblioteket i Helsingør

TEGN en BOG går ud på at læsere omsætter/oversætter/fortolker en litterær tekst til et tegnet udtryk. Når vi læser eller lytter til en bog , skaber fantasien billeder.  Når vi tegner bogen, omsætter vi fantasien til et konkret, æstetisk udtryk – i dette tilfælde en tegning. Pointen er ikke (nødvendigvis) at tegningen skal have karakter af kunstværk; men at udvide og berige læseoplevelsen med nye kvaliteter.

I forhold til de velkendte, reflekterende læsegrupper tilfører ‘TEGN en BOG’ nye, sociale dimensioner. Man kan sidde sammen lytte og tegne, og tegningerne bliver konkrete billeder på læseoplevelser, man kan dele med andre.

‘Hvis der skulle komme et menneske forbi' af Thomas Korsgaard, i Tegn en Bog version
Det er en knugende fortælling om livet på kanten, i kaos og forfald. Her er drengen, bogens fortæller, netop stået af skolebussen på vejen hjem. Tissetrangen kan ikke holdes tilbage. Bogen er Thomas Korsgaards debutroman. Den høstede velfortjent ros hos anmelderkorpset.

TEGN en BOG workshops konkret

TEGN en BOG aktiviteter kan varieres i det uendelige lige fra det eksklusivt private, hvor man som enkeltperson læser en roman hjemme i sofahjørnet og udtrykker læseoplevelsen i en tegning til skuffen eller til et andet yderpunkt der kunne være litteraturfestivalen, hvor alle deltagere inviteres med som bidragydere til en æstetisk produktion – måske endda en fælles tegning.

Sammen med og i de smukke publikumsrum på Helsingør Bibliotek har jeg i foråret gennemført 4  TEGN en BOG workshops af hver 3 timers varighed. Et hovedformål med projektet var at udforske og afprøve TEGN en BOG ideens potentialer og mulige begrænsninger.

Konkret bestod workshop-programmet af: introduktion – ½ times oplæsning fra et skønlitterært værk – to timers tegning med afsæt i den oplæste tekst og en afsluttende ½ time med præsentation af tegninger, samtaler om teksten og refleksioner over potentiale og begrænsninger ved ’TEGN en BOG’ på biblioteket.

Dorthe Lykkegaard og Annebeth Møller bibliotekarer i Helsingør Bibliotek: “VI har samarbejdet med Elsebeth Tank om at teste og udvikle formatet ’TEGN en BOG’. Her har vi oplevet Elsebeth som en  professionel, engageret og yderst velforberedt samarbejdspartner. Hun har naturlig autoritet og i facilitatorrollen besidder hun en behagelig ro, der har en smittende og tryghedsskabende effekt på workshopdeltagerne. Det har været en meget stor fornøjelse at udvikle TEGN en BOG sammen med Elsebeth.”

At sidde sammen og få læst op er både hyggeligt og nærende. Det inspirerer mig, at tegne sammen med andre

Bøgerne giver den rigtige stemning til denne type beskæftigelse. At have biblioteket her som ramme, har bidraget med seriøsitet.

Oplevelsen af at blive inviteret indenfor, til et veltilrettelagt forløb, hvor vi tilmed er blevet beværtet med kaffe med mere, det er alt sammen med til at jeg har følt mig velkommen og at vi har kunnet arbejde så seriøst med ideen.

Back To Top