Skip to content
Billed af Goyas maleri 'Sagrada Familia sat sammen med miniaturemaleri af motivet
Goya malede billedet Sagrada Familia i 1788 – Omsat i 2020 en miniature på gåseæg

Den sidste af de gamle mestre – den første af de moderne

Miniaturemaleri på gåseæg, inspireret af Francisco Goyas oliemaleri ‘Sagrada Famila’, Kan købes i butikken

miniaturemaleri på gåseæg, motiv inspireret af Sagrada Familia, malet af Goya
Motivet på dette gåseæg inspireret af den spanske maler Francisco Goyas kendte værk af den hellige familie. Også malet i sort version

Kunsthistorien beskriver Francisco de Goya, som portrætmaler ved det spanske hof og ved siden af denne fornemme position, som en revolutionær kunstner og maler med store visioner. Han måtte flere gang i sin levetid stille til offentligt forhør på grund af anstødelige elementer i kunsten. Han udfordrede tidens konventioner og forestillingsevne, og beskrives som den sidste af de gamle mestre og den første af de moderne. Både Manet og Picasso har været inspireret af avantgarde elementer i Goyas kunst.

Han voksede op i det nordlige Spanien, kom i malerlære som 14årig og fortsatte studier i Italien. Hjemme igen begyndte han som fresco maler i den lokale kirke. Han avancerede som maler af store kartonner hos den tids kongelige tapetdesigner. Her udvidede han motivkredsen og fik erfaring i at male hverdagsliv og almindelig menneskelig adfærd. Han var stærkt inspireret af Velazques og studier af denne ældre mesters værker, hjalp ham til en løsere streg og mere spontanitet i sit udtryk.

Francisco José de Goya y Lucientes 1746 – 1828 . En del af hans værker blev først kendt efter hans død. Mange tilhører i dag Pradomuseet I Madrid, det gælder også maleriet ‘Sagrada Famila’, malet i 1788-1790.

Back To Top