Skip to content
Åndemaneren Anarqaoq udtrykker sine tegninger med selvportræt tegnet med blyant
Åndemaneren Anarqaoq udtrykker sine tegninger med selvportræt tegnet med blyant

Tegn en Bog i Hundested – første gang lørdag den 11. september og de to følgende lørdage

Vær modig som åndemaneren Anarqaoq, og tegn

Snart skal vi tegne med inspiration fra oplæsning af en monumental, flot, ny bog om Den 5. Thule Ekspedition. I bogens righoldige illustrationer kan vi finde masser af input og tips til tegninger. Takket være Knud Rasmussens nysgerrighed og evne til at lytte med store ører, er bogen en direkte kanal til tanker, tro og erfaringer, fra mennesker, bosat i de arktiske områder for 100 år siden. Det er enestående at læse.

For Knud Rasmussen handlede det ikke kun om ord. Han var en kreativt tænkende person, som indsamlede fra mange forskellige typer af kilder, både konkrete genstande og ved fx at tilskynde åndemaneren Anarqaoq til at tegne sine åndesyner med blyant på papir. Det var åbenbart ikke en opgave åndemaneren umiddelbart tog på sig. Knud beretter:

“Jeg bad en dag Anarqaoq om at forsøge på at tegne nogle af sine åndesyner for mig. I begyndelsen vægrede han sig af frygt for, at han skulle fornærme magterne; med da jeg lovede at betale ham godt, for at hans hjælpeånder kunne fri ham for “helligbrøde”, indvilligede han i at gøre det på den betingelse, at jeg ikke viste tegningerne til nogen af hans bopladsfælder. Han var naturligvis en mand, der aldrig nogensinde før havde syslet med blyant og papir; men det må siges, at han gik til arbejdet med en kunstners sande ydmyghed.”  

Anarqaoq havde sine bestemte reservationer ved at tegne. Generelle reservationer ved frihåndstegning opleves også i Tegn en Bog sammenhænge. Det er blevet en (trist) tradition, at stoppe med at tegne som 8-10 årig. Derfor oplever mange voksne sig som inkompetente tegnere, og holder sig af samme grund tilbage. Tegn en Bog er ingen konkurrence. Det er heller ikke en anledning til at præstere mesterværker. Det er forsøg, eksperiment, at øve, at skitse, at slippe tegneånden fri. Lad derfor præstationstankerne blive hjemme og mød op med sænkede skuldre og åbent sind –  ligesom Anarqaoqs valgte at gøre.

Du kan læse mere her om  Tegn en Bog

Værket Knud Rasmussen Fra Grønland til Stillehavet er udgivet af Lindhart og Ringhof i 2020. Det er på alle måder en exceptionel bog, i stort format, på 845 sider. Den fysisk tung men engagerende og øjenåbnende på indhold. Den er realiseret med bidrag fra mange forskellige kilder og støtte fra fler private fonde. Den er rigt illustreret med foto og tegninger og tilbyder enestående indblik i rejser og møder med mennesker, bosat i de arktiske områder for 100 år siden.

Forsidefoto af bogen Knud Rasmussen Fra Grønland til Stillehavet, udgivet i 2021
Knud Rasmussen Fra Grønland til Stillehavet – forsidefoto fra udgivelse 2021
Tegnet selvportræt udført af åndemaneren Anarqaoq
På Knud Rasmussens opfordring tegnede Åndemaneren Anarqaoq nogle af sine åndesyner

Se programteksten her. Tegn en Bog i Hundested 3 lørdage i september

Køb billetter via dette link Billetter til Tegn en Bog

Back To Top