Skip to content

Heling med tegning, maling og strikning

10 gåseæg malet med forskellige motiver over 10 år

Efter 4 års shitstorm af vekslende styrke, var jeg I foråret 2012 ved at være godt mør.

Min ansættelse som Stadsbibliotekar i Malmö fra 2008 var kontroversiel fra start til slut. Det var hårde år. Gudskelov lykkedes det at nå meningsfulde, skønne, konkrete resultater, inden jeg sagde op. De særligt interesserede kan læse hvilke, nederst i teksten, for her og nu er fokus på heling gennem håndens arbejde, og maleri på æg.

Mens jeg var i shitstormvejr, fandt jeg rent intuitivt metoder til overlevelse. Jeg arbejdede mange ugentlige timer, men jeg tegnede som en vanvittig, når jeg havde et ledigt minut, og strikkede kreationer af voluminøst omfang, i alle verdens farver. Jeg fatter ikke i dag, hvordan det kunne lade sig gøre. Det skete ubevidst, var meditativt, skabte ro, lod skuldrene falde på plads og huskede mig på at tage nogle lange dybe åndedrag. Nyere forskning understøtter at kreative udfoldelser kan have den type effekt.

10 år med maling på æg

Det er snart 10 år siden, at jeg boede i en paradelejlighed, på Regementsgatan i Malmö, bare 7 minutters gang fra biblioteket. På den tid, da jeg var virkelig udmattet og rystet, begyndte jeg at male på æg. Processen med de der små overskuelige figurer jeg, med usikker hånd, kunne male frem, satte mig i en tilstand af ro og indre harmoni. Sådan har det været siden.

 

Hvert år sit tema for bemalede æg

Kone på æg
Æg med bygning inspireret af Hundertwasser
Æg med religiøs bygning

Det første år malede jeg på hønseæg som en traditionel påsketing. Uden de store overvejelser flød motiverne ud af akvarelpenslen, som den lille rødhårede frue med grønt tøj.

 

 

 

 

I 2013 valgte jeg det første tema for æggemaleriet. Det blev kendte bygningsværker. Så med inspiration fra Gaudis og Hundertwassers karakteristiske bygninger, dekorerede jeg en lille serie hønseæg.

 

 

 

 

 

I 2014 malede jeg kendte kirker, og gik op i format for at få mere plads. Således endte en version af Peterskirken, Bolsjekirken på Den røde Plads i Moskva og en religiøs bygning beliggende et sted i Mellemøsten, på hver sit gåseæg.

Hvert år sit tema for maleri på gåseæg

Jeg vil ikke påstå at æggemaleri blev min redning, men i samspil med ophold i naturen skabte kreativ udfoldelse som tegning, strikning, maling på æg, papir eller lærred en afgørende fornemmelse af ‘grounding’ og ejerskab til mit eget liv. Blandt andet derfor har jeg holdt fast i den kreative praksis, udvidet og udviklet engagement og tidsanvendelse, taget kurser og øvet mig, ligesom jeg har prioriteret fysisk udfoldelse og væren i naturen. Det er og har været godt på mange dimensioner.

Man kan ikke leve af at male på gåseæg. Man kan heller ikke opbevare hundredevis af æg hjemme hos sig selv. Det er opmuntrende og godt for den kreative proces, hvis andre sætter pris på, måske endda har lyst til at eje et bemalet gåseæg eller noget andet, man har produceret. Sådan er det i hvert fald for mig. Af de grunde deltager jeg jævnligt med værker på offentlige udstillinger og mine æg er til salg. Sidstnævnte kan købes i Damhuset, Birk Design, i Kongens Lyngby, eller via dette link.

Gennem årene har temaer for bemalede æg været:

 • Bygninger af Hundertwasser og Gaudi
 • Kirkebygninger
 • Maria Fjodorovna og den russiske zar familie
 • H C Andersens eventyr
 • Verdensklasse malerier fra 17. og 1800 tallet
 • Danske Guldaldermalere
 • Junglebilleder af Hans Scherfig
 • Fugle på æg
 • Blomster på æg

Som lovet til Jer, der er særligt interesserede i biblioteksudvikling

Konkrete resultater for Stadsbiblioteket i Malmø, mens jeg var chef, i årene 2008-2012, gør mig glad og stolt 

 • “reæsteticering” ved ny indretning og udnyttelse af de fantastiske rum
 • 1000 flere siddepladser
 • en ambitiøs og professionel international forfatterscene med plads til 5-600 personer
 • nyt børnebibliotek for de 9-13 årige
 • Sveriges første Lærecenter (etableret i overensstemmelse med bibliotekets kerne værdier) som kreativt studiemiljø for alle, men målrettet borgere med størst behov for mere læring
 • Outdoor Library – biblioteksbegivenheder i Slotsparken udenfor
Back To Top