Skip to content

Tegning af Marie Gruppe, her 15 år, føler sig forladt og ensom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegn en fortælling på Den Hirschsprungske Samling

Når Den Hirschsprungske Samling næste gang byder ind til Hirschsprung Late, er det med Tegn en fortælling på programmet. Der vil være indkøbt tegnegrej, og opstillet borde og stole i en af museets smukkeste sale. Jeg læser op fra I.P. Jacobsens klassiker Fru Marie Grubbe, og deltagerne vil (forhåbentlig) hente inspiration i teksten, til en skitse eller flere.

I.P. Jacobsen var en markant, nyskabende stemme i sin samtid. Han har til en vis grad været åndeligt beslægtet med andre kunstnere af tiden, fx maleren Einar Nielsen, der i øjeblikket kan ses på stjernebestrøet, særudstilling, anerkendt for at formidle uendelig stor skønhed, saft og kraft .

Oplæsningen fra Fru Marie Grubbe kan inspirere deltagerne og dermed bidrage til en form for fordybelse eller udvidelse af fornemmelsen for Einar Nielsens livsværk – og af andre mesterværker i museets permanente samling, skabt i eller efter I.P. Jacobsens korte liv (1847-1885).

Litteratursiden om IP Jacobsen

Litteratursiden skriver om Jacobsen, at han:

“… også siger os noget i dag, fordi sproget i værkerne er stærkt billedskabende og skønhedsmættet. Hans ambition er generelt at undersøge og skildre verden og menneskets psykologi så præcist og objektivt som muligt. Men samtidig er det ofte drømmende personer Jacobsen skriver om, og det, der gør ham til en stor kunstner er netop, at han ikke blot skriver om drømmerens oplevelser og tanker, men han lader sproget selv flyde, så læseren får følelsen af, selv at leve med i personernes drømmende tanker. Læseren bliver løftet op og får en litterær oplevelse ud over det sædvanlige. Hovedværkerne er romanerne ‘Fru Marie Grubbe’ (1876) og ‘Niels Lyhne’ (1880) virkede og bidrog til Det Moderne Gennembrud.”

Et billedskabende sprog er i sagens natur gefundenes fressen, når deltagerne inviteres til at lade sig inspirere til tegning af en litterær tekst.

Billetter købes her

Tegn en fortælling finder sted torsdag den 27.oktober kl. 17-19.                                                                                                                        Der er få ledige billetter – som købes her Hirschsprung Late

 

Back To Top